Meer ‘ruimte’ scheppen voor Tiny Houses


tiny-houses-gemeente-dordrecht-facebook-800x500Er moeten in stad en regio meer mogelijkheden komen voor zogeheten Tiny Houses. Niet alleen om mensen die een ‘alternatieve manier van leven’ (dichter bij de natuur, minder milieubelastend) ambiëren ruimte en mogelijkheden te bieden, maar ook om de acute woningnood te ‘ledigen.’ Ik sta dan ook geheel achter het burgerinitiatief van de Stichting Tiny House Drechtsteden die een dergelijk project (met 12 huisjes) gerealiseerd wil zien aan de Oudendijk. De stichting is van mening dat Dordrecht nou niet bepaald voorop loopt met dergelijke projecten en eerlijk gezegd ben ik het daar wel mee eens, al begrijp ik óók wel weer hoe dat komt. Ik bedoel, het fenomeen Tiny Houses is, in grote delen van dit land, nog altijd relatief nieuw en zoiets vergt voor een gemeentebestuur tóch een andere manier van denken. Wat dat betreft zou het Dordtse gemeentebestuur misschien eens ‘op de koffie’ moeten gaan bij Delft en Almere waar men zo’n beetje voorop loopt op dit gebied. Dat geldt trouwens ook voor het meer nabij gelegen Molenlanden waar de gemeenteraad onlangs, onder het motto ‘gewoon doen en gaandeweg ontdekken’, besloot ruimte te bieden aan een initiatief voor een aantal Tiny Houses op particuliere stukjes grond.
Overigens is Dordrecht op dit gebied volgens mij best wel van goede wil, maar zit men nog wat ‘opgesloten’ in de eigen, ietwat vastgeroeste, denkwijze over wonen: nog niet zo lang gelden bood de gemeente ruimte aan enkele Tiny Houses aan de Noordendijk, maar de besluitvorming hierover duurde dermate lang dat de huisjes die daar nu staan over anderhalf jaar alweer weg moeten om plaats te maken voor een villawijk. Goed, er worden nu – op gemeentelijk initiatief – wat Tiny Houses in Crabbehof gerealiseerd (voor de duur van tien jaar) maar dit project heeft, in de ogen van de ware puristen, een hoog ‘net-niet-gehalte’ omdat deze huisjes straks midden in een woonwijk tussen flatgebouwen komen te staan. Ondanks dat zal er ook voor dit project ongetwijfeld meer dan genoeg animo zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s