Even ‘advocaat van de duivel’ spelen…


Ongeveer 12 jaar heeft het mogen duren, maar medio december is het afgelopen op dit eiland met gratis openbaar vervoer voor 65-plussers. Maar is dat nou een ramp? Voordat u nu heel hard begint te blaten (we blijven schapekoppen nietwaar?) aan het door de huidige coalitie ‘afgevoerde’ kroonjuweeltje van het hier eens zo almachtige Beter voor Dordt kleefde ook een minder positief kantje. Het was namelijk hartstikke duur… ruim een half miljoen per jaar, geloof ik en inmiddels (na bijna 12 jaar dus) zelfs ruim méér dan dat. En nu heb ik er, als belastingbetaler, bést wel wat voor over om senioren uit hun isolement te halen… dát isolements-argument (dikwijls door BVD ‘aangehaald’ ter verantwoording van deze service) deed en doet natuurlijk niet ‘over de hele breedte’ opgeld. Ten eerste – ik speel even advocaat van de duivel – was het dus een peperduur stemmentrekkertje van BVD (die euro’s kún je ook ‘anders’ inzetten op armoede- en eenzaamheidsbestrijding), ten tweede ben je als 65-plusser tegenwoordig nog niet met pensioen, ten derde staan legio mensen van rond die leeftijd vandaag de dag vaak nog midden in de samenleving en ten vierde zijn veel Dordtse senioren verre van armlastig.
Ondanks die tegen-argumenten sta ik zéker niet te juichen om het opheffen van de regeling. Wat mij betreft zou een en ander, zij het gerichter opgezet, bést gecontinueerd mogen worden. Hoe? In eerste instantie door de leeftijdsgrens op te hogen naar 67 of misschien zelfs 68 jaar en tevens door gratis OV alleen aan te bieden aan senioren met louter AOW, of anderszins een ernstig smalle beurs. Andere opties zijn: maak het OV voor de genoemde doelgroep – middels een gemeentelijke tegemoetkoming – aanzienlijk goedkoper (50 cent per ritje of zoiets) of biedt de regeling niet twaalf maar hooguit 9 maanden per jaar aan. Een raadsbrede discussie over alternatieven lijkt me deze kwestie toch op z’n minst waard.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s