Trinitatiskapel… ‘huiskamer’ van de binnenstad


Er zijn van die dagen dat ik eigenlijk niet weet hoe precies te beginnen… het zinnetje ‘Ik maak me hier zorgen over’ is immers op veel van mijn columns van toepassing en als je daar dan ál te vaak mee opent, verliest het uiteindelijk tóch een beetje aan kracht. Feit is en blijft dat ik momenteel een beetje mijn hart vast hou (eigenlijk hetzelfde dus) aangaande de toekomst van de Trinitatiskapel, u weet… wel dat prachtige, lieve, kleine kerkgebouwtje aan de Vriesestraat. Veel Dordtenaren, onder wie mijn persoontje, zien de Trinitatiskapel een beetje als de ‘huiskamer’van de binnenstad. Waarom? Tja, eigenlijk niet eens zozeer vanwege de (inmiddels zeldzame) zondagse kerkdiensten aldaar van de Evangelisch Lutherse Gemeente, maar vooral vanwege al die andere activiteiten die daar al sinds jaar en dag (met dank aan de bezielende en altijd ‘verbindende’  koster Jan Lokhorst) plaats vinden. Ik heb er prachtige concerten bijgewoond, maar ook lezingen, presentaties en discussieavonden. Ik heb er bruiloften ‘gevierd’ maar ook afscheid genomen van vrienden en bekenden, wiens laatste ‘gang’ vanuit deze prachtkapel gemaakt werd. Verder wordt de Trinitatiskapel door de Grote Kerk ‘gebruikt’ als Stadsklooster (met diensten en stiltemomenten) en zelf mocht ik er, nog niet zo lang geleden, mijn eigen jubileumboek presenteren.
Zo’n multifunctionele stadshuiskamer mag natuurlijk never nooit verdwijnen, maar dat gevaar ligt momenteel wel degelijk op de loer. Dat heeft alles te maken met het feit dat de Lutherse Kerk (eigenaar van het pand) momenteel in zwaar weer verkeert. Deze kerkgemeenschap is, wegens hoge ouderdom, sterk krimpende en het gerucht kwam mij ter ore dat het huidige kerkbestuur er eigenlijk geen ‘heil’ meer in ziet. Dat zou wel eens kunnen betekenen dat het gebouw verkocht wordt en je moet er eigenlijk niet aan denken dat het pand op enig moment in handen komt van de een of andere projectontwikkelaar. Kortom: ik maak me hier ernstig zorgen over…. maar dat had u al door.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s