Uniek voor Dordt: café ingezegend


Misschien dat het in Limburg of Brabant wel eens vaker voorkomt, maar voor Dordt is het best bijzonder… een pastoor die een kroeg inzegent. Die eer valt vanmiddag (zaterdagmiddag) De Lachende Monnik aan de Voorstraat ten deel. Waarom? Tja… volgens mij gewoon omdat het leuk is, want ik heb nou niet meteen het idee dat dit café, ‘onder de rook’ van de, overigens hervormde Grote Kerk, nou een waar katholiek bolwerk is. Feit is in ieder geval dat De Lachende Monnik (op de plek waar zich voorheen café Arina bevond) in korte tijd is uitgegroeid tot een fenomeen… laat ik het zo zeggen: de ‘zegen’ van bierminnende Dordtenaren had deze uiterst populaire kroeg al héél snel binnen. Terecht ook, want eigenaar Vincent Bek heeft er écht iets moois en vooral heel sfeervols van gemaakt. Het karakter van de Lachende Monnik is ook daadwerkelijk enigszins kerkelijk want het café is ingericht met kerkbanken, kruisjes aan de muur, Heilig Hart-beelden, Maria-beelden, vaandels en andere devote voorwerpen uit kerken en kloosters. De kroeg straalt dan ook ‘Het Rijke Roomse Leven’ uit. Een leuke ‘karaktertrek’ van de Lachende Monnik is trouwens het ontbreken van een bar, waardoor je, bij binnenkomst, niet meteen tegen de ruggen van gasten aankijkt. Dat geeft het café een huiselijk en verwelkomende eerste aanblik. En dan is er natuurlijk ook nog dat enorme assortiment aan klooster, abdij- en trappistenbiertjes waar je je in de Lachende Monnik aan kunt laven. Al met al reden genoeg voor de Heilige Theresia van Ávila Parochie (met als Dordtse kerklocatie De Antoniuskerk) om dit café  ‘de heilge zegen’ mee te geven. Of zoals de parochie op haar eigen website schrijft: ‘Wellicht dat De Lachende Monnik, onder genot van een biertje, aanzet tot nadenken. En laten we wel wezen: een vrolijk hart bevordert elke genezing.’ (Spreuken 17, 22). 
Mooi toch? Aanvang 15.00 uur. Iedereen is welkom. Ik zeg: vanmiddag zijn we allemaal eventjes katholiek…

PS. Inmiddels heeft dit alles al plaats gevonden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s