Waarom die verkeersstroom niet omgedraaid?


Al dikwijls schreef ik op deze plek over die zo beschamende zaterdagse (tegenwoordig ook doordeweekse) verkeerschaos, die zich op en rond de Vest afspeelt. En natuurlijk kreeg ik, vanuit diverse (ja, óók bestuurlijke) hoeken de opmerking teruggekaatst dat kritiek leveren makkelijker is dan oplossingen aandragen. Dát is waar, maar het is nu eenmaal mijn taak als columnist om (soms bestuurlijke) ‘pijnpunten’ in stad en regio aan te stippen.
De ideale oplossing voor het fileprobleem zou natuurlijk zijn als de gemeente de parkeergarage Drievriendenhof zou aankopen. Je kunt er dan een parkeergarage voor binnenstadbewoners van maken (dat is ‘ie al deels) waardoor het mes aan twee kanten snijdt: méér parkeerruimte voor centrumbewoners en een afname van de verkeersdruk op en rond de Vest. Die verkeersdruk zou er eigenlijk tóch al niet moeten zijn, ware het niet dat een eerder gemeentebestuur ruim dertig jaar geleden tegen alle adviezen in, akkoord ging met de bouw van deze parkeergarage ‘binnen’ de (virtuele) stadsmuren. Beter was het geweest om het parkeren langs de Spuiboulevard (misschien zelfs wel onder de Spuihaven) te situeren, alleen zal dat nu, aan de vooravond van de herontwikkeling van dit gebied, nagenoeg onmogelijk worden. Ook kan ik me goed voorstellen dat de huidige eigenaar van parkeergarage Drievriendenhof haar ‘melkkoetje’ niet zomaar van de hand doet.
Wat wél een op korte termijn haalbare oplossing kan zijn is dat de parkeergarage louter nog benaderd kan worden vanaf de Steegoversloot-zijde van de Vest en dat het deel van de Vest waar nu die files staan louter aangewend wordt om de parkeergarage te verlaten. De Vest blijft dan eenrichtingsverkeer, maar dán de andere kant op. De verkeersstroom moet dus als het ware worden omgedraaid. Het deel vanaf de garage tot de rotonde wordt dan éénbaans, waardoor hier weer ruimte voor fietsers ontstaat.
Ja, dat verandert de ‘aanvliegroute’ naar het centrum (vanaf de Stationsweg via de Singels bijvoorbeeld) maar is dat nou zo erg?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s