Het Tij Festival mag je gewoon niet missen…


Volgens mij was het een beetje per ongeluk, maar ze vallen wel samen: het Tijfestival (tussen het Otto Dickeplein en de Biesboschhal) én dat (eerder deze week al begonnen) spektakel Spotlight On, met die prachtige lichtstralen op zo’n beetje alle bruggen aan de randen van ons eiland. Dat laatste is een ‘feestje’ van de Smart Delta Drechtsteden (eigenlijk de semi-commerciële ‘voortzetting’ van de voormalige Drechtraad). Doel hiervan is enerzijds de aandacht vestigen op de wijze waarop de samenwerkende Drechtsteden én diverse bedrijven en instellingen in deze regio hun krachten op velerlei gebieden bundelen. Anderzijds wordt hiermee ook stil gestaan bij de Sint Elisabethsvloed (vorig jaar 600 jaar geleden) en de band die wij Drechtstedelingen met ‘ons’ water hebben. Ik was daar in een column van enkele weken geleden (vooral vanwege de huidige energiecrisis) nog een tikkie cynisch over, maar de betrokkenen hebben me uitgelegd dat hier om uiterst energiezuinige LED-verlichting gaat die met schone energie wordt opgewekt en dus heeft het jongetje in mij (het is namelijk prachtig) het alweer gewonnen van de cynicus.
Het Tij Festival, dat vandaag (donderdag) begint draait ook om water. Het is, zo schrijft de festivalorganisatie op haar website ‘een gratis belevingstocht met een belangrijk verhaal. Het verhaal van klimaatverandering en stijgend water. Ga op avontuur langs kunstwerken en lichtprojecties, laat je meevoeren naar fantasiewerelden en ontdek de grote rol van water… vroeger, nu en later.’
En dat ga ik zelf ook doen… samen met collega-journalist (en huishistoricus van onze krant) Jaap Bouman. In drie wandelingen (vrijdag, zaterdag en zondagavond) voorzien wij de tijdelijke kunstwerken, de ‘nieuwe’ omgeving aldaar en verder alles wat het festival te bieden heeft, op onze geheel eigen wijze, van commentaar. Die wandelingen op en nabij Stadwerven zijn inmiddels uitverkocht, maar er is hier de komende dagen nog zóveel meer te beleven. Dit festival, zó vol van activiteiten, verdient gewoon een hoge ‘opkomst.’ Ik zeg: check de website: www.tijfestival.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s