Die ‘Hilversumse beerput’ gaat nu pas écht open…


Zo’n vijftien jaar was ik actief in ‘omroepland’, waar ego’s vaak opgeblazen zijn, de werkdruk hoog is en gemoederen snel oplopen. Misschien is dát wel de reden dat ik niet verbaasd en zéker niet gechoqueerd ben over ‘de affaire Matthijs.’
Aanvankelijk werkte ik zelf vooral met uiterst prettige en correcte presentatoren (Tom Egbers, Astrid Joosten)  in een tijd dat er nog weinig concurrentie van commerciële omroepen was en kijkcijfers niet zaligmakend waren; je programma werd tóch wel bekeken en van bezuinigingen op de publieke omroep was óók nog geen sprake, waardoor het meestal relatief vredig bleef op de werkvloer. Dat heb ik in sneltreinvaart zien veranderen, want toen de commerciële concurrenten als paddenstoelen uit de grond schoten, ontstond er een bikkelharde strijd om de kijkers. De druk die dat met zich meebracht kwam goeddeels te liggen op de schouders van presentatoren, die hun ‘stressroos’ vaak afklopten op hun redacties. Ik werkte in die ‘verandertijd’ met onder andere Chazia Mourali (prinses op de erwt), Joop Braakhekke (grillige schat), Jan Lenferink (klokklok, snuifsnuif) en niet te vergeten driftkikker Paul de Leeuw. Die laatste twee zaten, toen ik daar aanschoof, blijkbaar niet in de prettigste fase van hun carrière (en/of privé-leven) en dat leidde soms tot heftige aanvaringen over relatieve kleinigheden. Die beëindigde ik destijds zelf altijd rücksichtslos door verbaal ‘terug te meppen’ en vervolgens op te stappen… alleen was ik toen al een dertiger met eelt op de ziel en had ik opties genoeg voor sprongetjes zijwaarts. Voor jonge redacteuren van vandaag is de keuze al lang niet meer zo reuze en ze zijn ook nog eens ‘belast’ met flinke studieschulden en hoge woonkosten. En dát allemaal in een tijd waarin de slag om de kijkersgunst bloediger is dan ooit tevoren en de lontjes op de redactievloer dito kort. Ik voorspel u dan ook dat er de komende maanden een beerput aan ‘Hilversumse’ ellende zal open gaan. Riemen vast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s