Vandaag ben ik even‘de Sjaak’


Op een doordeweekse dag door een bos kuieren en na afloop… iets met amberkleurig bier in een herfstbruine kroeg.
Het is er, deels vanwege een meedogenloze agenda, maar ook een beetje uit gemakzucht (tijd moet je immers máken) nog nauwelijks van gekomen dit jaar, maar gisteren bevond ik me zomaar ineens in het Bredase Mastbos. En daar, in het eetcafé waar we onze regenachtige maar toch heerlijke wandeling afsloten, kom ik mede-Schapekop Sjaak tegen. ,,Wat doe jij hier? Mot jij geen kollempie schrijven voor de krant van morgen?’’ zegt de inmiddels gepensioneerde sigarenboer die, zoals het een heuse Dordtenaar betaamt, weinig tijd verspilt met het uitwisselen van beleefdheden. Ik moest ineens aan een andere Sjaak denken, namelijk aan Sjaak Bral, cabaretier en columnist in Den Haag en omstreken. Die was vorige week te gast in de muzikale theatertalkshow Kunstmin Live, die ik al een jaar of zeven met voormalig Berini Marjolein Meijers samenstel en presenteer. Sjaak en ik kwamen er die avond achter dat we beiden tot een wel héél klein clubje behoren. Er zijn immers niet zoveel columnisten in het land die al zóveel jaren achtereen zes dagen per week een pennenvruchtje voor de krant produceren. Dat drukt, zo bleek tijdens ons gesprek, stukken zwaarder op mijn dan op zijn gemoed. Ik kan namelijk écht de deur niet uit zonder eerst mijn column voor morgen geschreven te hebben. Sjaak daarentegen laat de dag gewoon ‘stressless’ over zich heen komen en kruipt daarna pas achter zijn toetsenbord. Bij hoge uitzondering probeerde ik dat dus, voor het eerst in bijna 12 jaar, ook eens een keer, want vrouwlief had een vrije dag, het bos lonkte en Blafmans krijgt een dikke reet.
Het was een topdag, al begrijp ik best dat u van deze column, geschreven op een smartphone aan een Brabantse kroegtafel, niet veel wijzer werd. U heeft hem tóch gelezen… dat stel ik op prijs. Dank ook aan Sjaak en Sjaak.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s