Al té lang dansen we op de rand van een vulkaan


Je staat er niet dagelijks bij stil en ik moet u bekennen dat er soms weken, nee zelfs maanden voorbij gaan dat ik er niet aan denk. Maar toch? Het kán gewoon een keer goed mis gaan… daar ben ik me zeer van bewust. Het is immers gewoon een feit dat wij hier, als gevolg van treinen die dagelijks met een levensbedreigende inhoud dwars door onze stad denderen, voortdurend het gevaar lopen letterlijk te stikken of te verbranden. Nee, dat verzin ik niet en dat zeg ik niet om u bang te maken, maar dat kun je gewoon lezen in de diverse onderzoeksrapporten (met risicoanalyses) die hierover in de loop der jaren zijn samengesteld. Trouwens, die treinramp van 2013 in het Belgische Wetteren (dat was een gif- en knaltrein die niet lang voor dat ongeluk door onze bebouwde kom denderde), plus een paar branden, lekkages en ‘ontsporingen’ die zich in Dordt én op Kijfhoek in het verleden voordeden, schudden je zo nu en dan wel weer wakker. Maar ja, het is net als met andere ‘gevaren’ die in het leven op de loer liggen… je bent er niet voortdurend mee bezig, want anders héb je geen leven meer. Feit is en blijft dat er elke dag weer zo’n zestig treinwagons dwars door Breda, Tilburg, Eindhoven en Dordrecht rijden, gevuld met chemische en brandbare stoffen als ammoniak en lpg. En dat in een tijd waarin de roep om woningen hoog is en veel gemeenten (waaronder Dordt dus) steeds dichter bij spoorzones bouwen die in vroeger jaren nog angstvallig ‘gemeden’ werden.
En ondanks het feit dat ik niet de illusie heb dat er op korte termijn écht dingen gaan veranderen ben ik blij met de ‘wake-up call’ die de burgemeesters van bovengenoemde steden onlangs lieten uitgaan richting Den Haag. Dit als reminder van het simpele gegeven dat we hier al véél te lang op de rand van een vulkaan dansen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s