Een ‘beloning’ voor aso’s en braverikken…


Vuil trekt vuil aan… daar vertel ik u niets nieuws mee. Het is om die reden dat ik het extra ‘rondjes-initiatief’ van HVC (of was het een gemeentelijk initiatief?) toejuich. Wat ik bedoel? Nou, simpel… voortaan gaat HVC vaker door de stad toeren met een speciaal daarvoor bestemd karretje om grof vuil, dat naast afvalcontainers geplaatst wordt, te verwijderen. Daar kun je op zich natuurlijk geen bezwaar tegen hebben, maar toen ik er wat langer over nadacht, bedacht ik me opeens dat dit initiatief ook een keerzijde heeft; je beloont er namelijk asociaal gedrag mee. Daarmee zeg ik niet dat ik er tégen ben hoor… ik ben er juist blij mee, want, net als de meeste mensen in deze stad erger ook ik me al sinds jaar en dag  groen en geel aan ouwe kasten of bedspiralen en natuurlijk ook aan volle vuilniszakken en met huisvuil gevuld tasjes van de supermarkt, die door asociale luiwammesen  (vooral ‘s nachts en ’s avonds als er even niemand kijkt) naast die containers wordt gedumpt. Die troep staat er dan vaak ook nog eens behoorlijk lang en dat maakt ‘het smoel van de stad’ er over het algemeen niet mooier op, om nog maar te zwijgen van de eventuele gezondheidsrisico’s die dit met zich mee brengt. Maar even terugkomend op die keerzijde: mensen met een niet al te sociale inslag zullen straks nóg eerder geneigd zijn om hun troep naast de buurtcontainer te mieteren. Dit onder het motto ‘Wat maakt het nou eigenlijk nog uit? Ze komen het nu toch snel halen.’
Dat ‘belonen’ van slecht gedrag voelt, althans gevoelsmatig, een beetje aan als onrecht. Maar ja, daar leg ik me dan maar met frisse tegenzin bij neer. Ik zie het namelijk toch vooral als een beloning voor de meeste (‘brave’) mensen omdat we voortaan niet meer – of in ieder geval niet meer ál te lang – tegen die troep hoeven aan te kijken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s