In december blik ik altijd even terug…


En zo zijn we weer terecht gekomen in de laatste maand van 2022 en traditiegetrouw blik ik dan altijd, in een serie los vaste columns, terug op het afgelopen jaar. Dit keer: ‘Waar maakte ik me, als beroepsdruktemaker nou serieus druk over in januari?’
Als ik naar die maand ‘terugblader’ komt één ergernis (inmiddels welhaast traditioneel) weer boven drijven. Namelijk die over vuurwerkschade, aangericht door mafklappers die in december graag een beetje met illegale ‘explosieven’ aanrommelen. U kent het wel, Belgisch ‘bommetje’ in een vuilnisbak, Pools ‘granaatje’ onder een auto, Duitse duizendklapper in een container, paar autootjes in de hens, gewoon eh… goed oud-Hollandsche traditie zeg maar. In Zwijndrecht bedroeg de schade ruim 40.000 euro, in Sliedrecht is er voor 25.000 euro kapot geknald, in Molenlanden ging er voor twintig mille naar de ratsmodee, in Papendrecht hielden ze het heel bescheiden op zes ruggen (al moest het herstelbedrag aan een verbrand kunstgrasveld daar nog bij komen) en Dordt zat, zoals gewoonlijk, op ruim een halve ton. Is die schade verhaald op de veroorzakers? Nee joh… da’s nagenoeg onmogelijk. Dus is alles vervolgens dus weer ‘weggepoetst’ met belastingcenten… mijn geld, uw geld, ons geld. Fijn hoor, tradities.
En oh ja… mijn kerstboom, die ik tegen beter weten in, zorgvuldig in mijn tuintje had geplant heeft de zomer (nét als in voorgaande jaren) wederom niet gehaald. Daar voel ik me altijd weer wat schuldig over, met als gevolg dat ik overweg om dit jaar maar eens een boompje over te slaan. Of misschien toch zo’n namaakding? Ik twijfel nog. Wél mag ik vol trots melden dat mijn goede voornemens voor het eerst in mijn leven bijna allemaal serieus gelukt zijn: mijn ‘Dry Januari’ is nog steeds gaande, ik ben serieus gaan sporten, eet nog wél vis maar zelden vlees en viel dit jaar dan ook maar liefst 20 kilo af. Tijd voor een nieuwe foto bij deze column dus.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s