‘Fabrieken van de dood’ draaien gewoon door…


Al vaker heb ik me op deze plek boos gemaakt over die twee eh… ‘fabrieken van de dood.’ Jawel, zó durf ik DuPont en Chemours inmiddels wel te noemen, gezien de impact die ze op ons milieu en de volksgezondheid hebben. Daarover zijn nu wel genoeg rapportjes verschenen. En oh ja… mochten deze bedrijven moeite hebben met mijn kwalificatie, sleep me dan vooral voor de rechter. Graag zelfs.
Als het om deze bedrijven gaat, draait het tegenwoordig vooral over risicobeperking, ofwel over de vraag: hoe kunnen we ons restafval dusdanig afvoeren, wegfilteren of minimaliseren dat het allemaal nog een beetje meevalt? Simpel gezegd, dát we ziek worden van DuPont en Chemours lijdt geen twijfel, maar misschien kunnen we het áántal slachtoffers nog enigszins beperken. Ja, in die fase zitten we momenteel en die fase noem ik ’de juridische fase.’ Want lees je vandaag de dag over een van beide fabrieken dan gaat het meestal om rechtszaken aangaande beperkingmogelijkheden op het gebied van uitstoot en transport. Zo lopen er momenteel rechtszaken van vier Drechtstedengemeentes tegen DuPont en Chemours over de uitstoot van PFOA en GEN-X en zijn er wereldwijd processen gevoerd (en nog altijd gaande) van ziek geworden oud werknemers en omwonenden. Nu stappen ook twee drinkwaterbedrijven naar de rechter. Dit om de nieuwe vergunning van Chemours aan te vechten, die eind oktober door de provincie Zuid-Holland verleend is. Volgens Oasen en Evides is het drinkwater van Rotterdam, Dordrecht, het Rijnmondgebied en alle gemeentes in de Drechtsteden in gevaar.
Maar terwijl juristen en bestuurders steggelen (iets wat meestal jaren en jaren duurt) gaat de vergiftiging van onze lucht en ons water gewoon dagelijks door. Wij, stad- en streekgenoten, voelen ons intussen als een muis in de klauwen van een kat. Nét voor die fatale beet roepen we nog moedig: ‘Zeg Minous… er loopt nog een rechtszaak tegen je. Zou je niet eerst even de uitspraak afwachten?’
Piep, hap, dood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s