We hebben toch al een burger(be)raad?


Nee, ik sta niet te juichen bij dat idee van de Christenunie/SGP om in Dordt te komen tot de oprichting van een burger(be)raad. Zoiets klinkt allemaal wel prachtig en super-democratisch, maar ik zie dat helemáál niet als een toevoeging in onze op zich prima functionerende staatsinrichting. Immers, in de gemeenteraad die wij om de vier jaar ‘uit ons midden’ kiezen zitten namelijk al burgers en dus kun je stellen dat we al een burgerraad hebben. Om diezelfde reden ben ik trouwens ook tegen alle vormen van volksreferenda. In ons bestel geven wij immers die mensen die ‘onze voorkeur’ genieten min of meer een volmacht om, ja soms ook impopulaire, beslissingen te nemen.
Toegegeven, dat gaat niet altijd naar volle tevredenheid, want politici zijn nét mensen, dus zeker niet feilloos en soms zelfs dwalen ze, gedurende hun loopbaan, ernstig af van hun electoraat of raken ze té gehecht aan het pluche.
Je zou dus kunnen stellen dat zo’n burgerraad (volgens het CU/SGP-concept, middels loting en ‘op projectbasis’ samengesteld uit alle lagen van de bevolking) een ‘bron’ van inspirerende visies vormt, die de betrokkenheid van burgers bij maatschappelijke vraagstukken vergroot. Dat zijn althans, kort door de bocht, de argumenten die voorstanders vaak hanteren. Ik heb daar persoonlijk minder geloof in. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel mensen die in zo’n burgerraad zitting mogen nemen voor die eer bedanken. De ‘lotelingen’ die dan wél toehappen blijken dan nagenoeg altijd weer die mensen te zijn die tóch al politiek geëngageerd en goed geïnformeerd waren… eigenlijk min of meer diezelfde mensen die u in en ‘rondom’ de (door ons) gekozen raad én bij allerhande maatschappelijke activiteiten óók al tegen kwam. Invoering van een burgerraad is in mijn ogen dan ook niets meer dan het toevoegen van een extra democratisch (bestuurs)laagje dat de besluitvorming in dit land alleen nóg maar trager, duurder en gecompliceerder maakt. Ik zeg, begin er niet aan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s