Een ludieke actie, maar eh… van wie eigenlijk?


En toen lag er zomaar ineens een kerstkaart op de deurmat… nee, niet van een vriend of familielid, maar van een wel héél bekend Dordts bedrijf, namelijk Chemours.
Het chemieconcern, zo lees ik op die kaart, wenst ons Dordtenaren – en ik citeer – een ‘healthy 2023.’
Op de achterkant van de kaart lees ik de volgende tekst: ‘Dordrecht, bedankt. We zijn blij dat we ook komend jaar de rivieren om uw eiland heen weer mogen gebruiken voor het lozen van onze afvalstoffen. Zo kunnen we onze winst zo hoog mogelijk houden en dat is heel fijn voor onze aandeelhouders in de VS, China, Quatar en Rusland.’
Hier pauzeer ik even, want ja… nu had ik de ‘grap’ inmiddels wel door. Het betreft hier natuurlijk geen kerstkaart van Chemours, maar een ludieke actie van eh… tja, van wie eigenlijk?
Eerst maar even de rest van de tekst: ‘We realiseren ons dat het ook niet makkelijk is voor u als inwoner.’
(Vervolgens wordt ‘u’ ineens ‘je’)
‘Je zult je soms wellicht zorgen maken over de vele verschillende kankerverwekkende stoffen die we in het water dumpen (…) maar het goede nieuws is dat het jaren duurt voordat u er iets van merkt. Daarbij krijgt niet iedereen kanker dus dat is ook positief!’
Vervolgens krijgt de lezer van de kaart de mogelijkheid aangeboden om bij Chemours een gratis ‘hippe waterfles’ te komen ophalen. Die kunt u verkrijgen door naar Chemours te bellen en dan de volgende ‘codezin’ uit te spreken: ‘Van drinkwater hoef je geen kanker te krijgen!’
Ach weet u… ik hou wel van een ludieke protestactie, maar ik tref helaas nergens aan wie er achter deze wrange kerstwens’ zit. Kortom, die ‘strijdlustige’ kaart biedt op zich een goede ‘overdenking’, maar áls je dan strijdt doe dat dan alsjeblieft niet anoniem maar met open vizier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s