Ik ben vóór een lokale kiesdrempel


Té veel kleine partijtjes die inhoudelijk nauwelijks van elkaar verschillen maar zich wél, vaak louter uit scoringsdrift, willen laten gelden. Dat zorgt in de Tweede Kamer al een tijdje voor onwerkbare situaties en maakt coalitievorming in dit land steeds ingewikkelder. Na de laatste Kamerverkiezingen telde ons parlement maar liefst zeventien partijen, wat eigenlijk al min of meer onwerkbaar is. Inmiddels is dat door afsplitsingen zelfs opgelopen naar twintig. Om die reden is oud-minister van Onderwijs Jo Ritzen met enkele gelijkgestemden een petitie begonnen om in dit land een kiesdrempel in te voeren. Die zou, wat mij betreft, ook voor gemeenteraadsverkiezingen moeten worden ingesteld, want door intern geruzie en bestuurlijk gepruts zie je in veel raden in dit land steeds vaker onwenselijke situaties ontstaan; té veel partijtjes (ontstaan door afsplitsingen) die elkaar het licht in de ogen niet gunnen met als gevolg ellenlange vergaderingen waarin vooral veel lucht wordt gebakken. In Dordt bijvoorbeeld, waar eerder deze week wederom wat BVD’ers opstapten (en voor zichzelf begonnen) telt de 39-koppige raad nu inmiddels 15 partijen en partijtjes, waarvan er diversen min of meer uit elkaar ‘geboren’ zijn en dus wezenlijk nauwelijks van elkaar verschillen. Toch moeten ze allemaal ‘hun zegje’ doen en zitten ze elkaar niet zelden zoveel mogelijk dwars. Gezien de voortdurende controverses die dat teweeg brengt (cliëntelistisch puntjes scoren is immers belangrijker geworden dan in gezamenlijkheid iets bereiken) is dat dodelijk voor de democratie. Waarom? Omdat steeds meer kiezers de buik vol hebben van ruziënde politici die elkaar voortdurend vliegen afvangen. Zij keren zich óf helemaal af van de politiek óf stemmen uit frustratie op populisten ter linker- of rechterzijde met totaal onrealistische beloftes. Conclusie: ik ben me bewust van het feit dat een kiesdrempel ook nadelen heeft… tóch ben ik voor invoering er van, al is het alleen al om politieke gelukszoekers de pas af te snijden.
De discussie hierover verklaar ik bij deze voor geopend.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s