Stem ik nou regionaal of ‘strategisch?’


I

k wil niemand op de ziel trappen hoor, maar als ik zo met mijn denkbeeldige helikoptertje over onze regio vlieg, denk ik: goh… eigenlijk zijn Zwijndrecht en Ambacht inmiddels zó dicht tegen elkaar aangegroeid dat ze al lang en breed één gemeente vormen. En eh… waarom zijn het ‘aangrenzende’ Papendrecht en Sliedrecht tegenwoordig nog aparte bestuurlijke eenheden? Of zou het Ertenpellersdorp beter passen bij die, eveneens uit kleine Alblasserwaardse dorpen ‘bijeen gefuseerde’ gemeente Molenlanden? Waarom ik dit schrijf? Omdat we over anderhalve maand weer naar de stembus gaan om een provinciebestuur te kiezen en omdat ik vind dat dit bestuursorgaan totaal overbodig is. Het takenpakket van de provincie (waaronder wegen, spoorwegen, scheepvaartverbindingen, zwemwater en natuur) hoort, in mijn ogen, namelijk véél meer thuis bij gemeenten en soms het Rijk. Zó groot is dit land immers niet, dus die tijdrovende en geldverslindende bestuurslaag moet wat mij betreft worden ‘ingeruild’ voor een regiobestuur. Ik heb als Drechtstedeling immers niks met, ik noem maar wat, Hillegom of Lisse (wel degelijk Zuid-Hollands), maar met die eerder genoemde gemeentes juist des te meer.
En ja, natuurlijk weet ik wel dat er aan die Provinciale Statenverkiezing nog iets anders ‘kleeft’, namelijk dat de uitslag daarvan indirect van invloed  is op de samenstelling van de Eerste Kamer (de kersverse statenleden ‘bepalen’ immers de zetelverdeling aldaar), maar ook dát klopt gevoelsmatig niet. Ik moet namelijk enerzijds strategisch stemmen (om het kabinet óf te ‘helpen’ óf juist het bestuurlijk leven wat moeilijker te maken) terwijl ik anderzijds naar regiobelangen moet kijken. Da’s raar, want het één kan het ander juist ‘bijten.’ Veel liever stem ik rechtstreeks op welk bestuur dan ook. Het opheffen van de provincies en voortaan vanuit reële betrokkenheid stemmen voor een bestuur in, laten we zeggen, een dertigtal relatief grote regiogemeentes (waaronder een gemeente Drechtsteden’ of hoe je het ‘beestje’ ook noemt) zou in ons Madurodam aan zee veel eerlijker, efficiënter én goedkoper zijn.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s