Wat behelst dat dan precies… zo’n actieplan?


Dordt staat bedenkelijk hoog op een lijstje (van RTL Nieuws) van gemeentes waar relatief veel mensen wonen die gevoelig zijn voor zogeheten ‘ondermijning.’ Wat dat betekent? Dat – volgens mij vooral jongeren – in deze stad, een relatief grote kans lopen ‘verleid’ te worden door criminele organisaties. Verleid tot wat? Simpel… tot het verlenen van allerhande hand- en spandiensten aan ‘professionals.’ In de drugshandel bijvoorbeeld; beetje koerieren, distribueren van kleine hoeveelheden naar afnemers. En verder? Daar heb ik, als oud-rechtbank- en politieverslaggever óók wel een beeld bij: misschien een vuurwapentje verbergen of ‘doorschuiven’ naar derden, gestolen waar stallen of helen, dubieuze autootjes op je naam laten zetten (dan ben je een ‘katvanger’) en, vandaag de dag ook niet onbelangrijk, witwassen van crimineel geld. Hoe je al die criminele ‘bewegingen’, als braaf burgertje kunt waarnemen? Tja, je moet natuurlijk wel een beetje je ogen open houden. Ik vraag me, als ik met Blafmans door mijn stad wandel, wel eens af hoe het kan dat een knulletje van 20 (overduidelijk geen Elon Musk in de dop) in een auto rijdt die ik zelf never nooit kan betalen, ik zet ook wel eens mijn vraagtekens bij bepaalde winkels of eettentjes die al héél lang bestaan zonder ‘zichtbare’ klandizie en ik ken, ja óók in mijn buurtje, voordeuren waar op een gemiddelde dag wel érg vaak wordt aangebeld.
Het college van b en w heeft nu beloofd op korte termijn te komen tot een actieplan ter bestrijding van die genoemde ondermijning. Da’s een mooie ambtelijke term om aan te kondigen dat je, als lokale overheid, voortaan nóg scherper gaat kijken naar al wat, vooral in het ‘straatbeeld’ een beetje ‘scheef’ is, zeg maar. Op zich niks mis met die ambitie natuurlijk maar eh… wat behelst dan precies zo’n actieplan? Gaat de politie het voortaan ‘anders’ doen? Beter? Intensiever? Efficiënter? En eh… komt daar dan extra budget voor vrij? Kortom… ik wil méér weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s