Nu tonen dat we met elkaar verbonden zijn


Het overkomt me eigenlijk nooit, maar vandaag kan ik maar niet de juiste, spitsvondige zin vinden om mijn column te beginnen. Dat zegt iets over mijn momenteel ietwat verwarde gevoel met betrekking tot al die Dordtenaren wiens wiegje (of dat van hun ouders) in Turkije stond. Dat gevoel is een rare mix van mededogen, verdriet en onmacht. Die aardbeving, die zich afspeelde over een gebied dat bijna nét zo groot is als drie keer Nederland, heeft natuurlijk ook veel Turkse Dordtenaren hard getroffen en hun pijn laat me simpelweg niet koud. Ik bedoel… dit zijn onze mede-eilandbewoners… onze clubgenoten, collega’s, buren, vrienden en in sommige gevallen ook familieleden. Ik weet niet hoe het met u zit, maar juist hún verdriet doet me meer dan ooit realiseren hoe sterk we eigenlijk, al decennia achtereen met elkaar verbonden zijn. Politieke belangen, geloofsovertuiging en verschillen van inzicht over hoe we ons leven ‘invullen’ vallen in het niet bij, wat zich nu zo’n acht dagen geleden in Turkije en Syrië afspeelde. En dus wil ik mijn column vandaag geheel en al wijden aan de hulpactie die door enkele prominente Turkse Dordtenaren (raadsleden van diverse partijen over de hele politieke ‘bandbreedte’) én Margaret Stolk (VSP) is opgezet vanuit de Ayasofya Moskee onder de naam ‘Een Euro per inwoner.’ Die naam zegt eigenlijk alles al… laten we allemaal, als mede-Dordtenaren op z’n minst één eurootje (meer mag ook natuurlijk) overmaken op  bankrekeningnummer NL37RABO0395369061 van de VSP onder vermelding Noodhulpslachtoffers Turkije. Via de voorzitter van de moskee, Ziya Safranti, zal dit geld dan op zo direct mogelijke wijze worden aangewend om ter plekke de allerergste nood te ledigen. We hebben het hier dan over medische hulp, voedsel, onderdak en dat soort noodzakelijkheden.
En ja, ik weet het… deze column gaat over Turkije en niet over Syrië, maar je kunt altijd het één doen zonder het ander te laten. Giro555 staat natuurlijk ook ‘open.’

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s