Wie ‘trekt de kar’ naar een streekomroep?


Net als vorig jaar krijgt ‘onze’ lokale omroep een extra subsidie van de gemeente. Destijds betrof het een bedrag van 100.000 euro om de kwaliteit overeind te houden… dit keer wordt anderhalve ton overgemaakt.
Nu de hamvraag: is dat een goeie zaak of hebben we het hier over een gevalletje water naar zee dragen? Waarom ik die vraag stel? Laat ik voorop stellen dat ik RTV Dordrecht zéker niks misgun. Integendeel zelfs; ik vind het niet meer dan normaal (persoonlijk ook mooi zelfs) dat ‘we’ op dit eiland over een ‘eigen’ lokale omroep beschikken en ik vind ook dat zo’n omroep een zekere mate van kwaliteit moet kunnen bieden. Werk je immers louter met amateurs, dan wordt het allemaal al snel een beetje belachelijk. Enige professionaliteit op technisch en journalistiek inhoudelijk vlak lijkt me dan ook op z’n plaats, maar daar zit natuurlijk wél een prijskaartje aan. Overigens vind ik dat de mensen bij RTV Dordrecht met de schaarse middelen die ze hebben niet ondermaats presteren. Probleem is echter dat nú al duidelijk is dat het chronische geldprobleem van RTV Dordrecht de komende jaren zéker niet opgelost zal zijn. Het welbekende ‘spelletje’ met voortdurend ‘bijschenken’ van subsidie of het vrijpleiten van schulden duurt al véél te lang. En nee, da’s geen verwijt naar de leiding van RTV Dordrecht (er wordt daar heus niet roekeloos met geld gesmeten) maar ik concludeer wél dat hier structureel gewoon iets niet klopt, namelijk dat het budget om in een middelgrote stad als Dordrecht op enigszins professionele wijze radio en televisie te maken simpelweg te klein is. Is er dan een oplossing voor handen? Ja… die ligt in intergemeentelijke samenwerking, ofwel in de realisatie van een inmiddels wettelijk toegestane ‘publieke’ streekomroep. Een ‘afzetgebied’ van ca. 270.000 mensen biedt immers zóveel meer mogelijkheden aan de inkomstenkant (Rijkssubsidie, structurele lokale gemeentelijke bijdrages en advertentie-inkomsten). Wie gaat die kar nou eindelijk eens een keer serieus trekken?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s