Crabbehof was ooit een krachtige, trotse volkswijk…


Hoe is het eigenlijk met Crabbehof? Niet zo best als je louter en alleen naar ‘de getalletjes’ kijkt. Ik bedoel… er leven hier relatief veel mensen van een uitkering, het gros van de huurwoningen aldaar voldoet al lang niet meer aan de eisen van deze tijd en ook op het gebied van veiligheid is het met de wijk droevig gesteld. Op diverse ‘cijferlijstjes’ scoort Crabbehof opvallend matig… er wordt veel drugs gebruikt, er is relatief veel huiselijk geweld en ook voelen veel mensen zich in de wijk eenzaam. Ook met de kinderen in Crabbehof gaat het niet bepaald denderend: velen brengen een (te) groot deel van de dag op straat door, zonder enig ouderlijk toezicht.
Kortom, het is droevig gesteld met Crabbehof; niet voor niets hebben gemeente en woningcorporaties onlangs uitgesproken dat de wijk hard aan een opknapbeurt toe is. ,,We gaan de komende tijd veel geld, tijd en liefde in de wijk steken,’’ stelde wethouder Peter Heijkoop onlangs en op zich heb ik ook geen twijfel aan ’s mans goede intenties.
Maar wacht even… die noodkreet (of moet ik strijdkreet zeggen?) heb ik toch al eens eerder gehoord? Ruim tien jaar geleden spraken Rijk én gemeente toch al eens de intentie uit om Crabbehof ‘ (destijds  aangeduid als achtereenvolgens probleemwijk, aandachtswijk, kansenwijk, signaalwijk en Vogelaarwijk) naar een hoger plan’ te tillen? En oh ja… koningin Maxima kwam er (in 2014) zelfs een kijkje nemen ter morele ondersteuning van een of ander vrijwilligersproject. Is er van die dadendrang van destijds dan helemáál niks terecht gekomen?
Mijn gevoel zegt dat het voor Crabbehof nog niet te laat is om een positieve draai te maken. Ik herinner me deze wijk namelijk nog als een trotse en krachtige volkswijk waar mensen (en niet alleen ‘geboren’ Dordtenaren) nog ‘ouderwets’ naar elkaar omkeken. Wat ik óók weet is dat veel van die mensen daar nog altijd wonen en juist dát stemt me hoopvol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s