Ik leerde lezen met hulp van reclameteksten


Deze column gaat over lichtreclames en dan met name over neonletters op de daken van flatgebouwen. Aanleiding is het feit dat het bedrijf Van Leeuwen Buizen, voor het eerst in vele jaren, de tekst op het dak van de Zwijndrechtse Meerdervoortflat gaat veranderen. Nou ja… het logo was een jaar of 25 geleden al gewijzigd, maar die letters staan er toch al zo’n beetje sinds de jaren zestig en nu is die tekst inmiddels veranderd in ‘Van Leeuwen: more than tubes.’ Dat recht heeft het bedrijf natuurlijk, maar die verandering laat me niet koud.
Dit omdat ik als kind in mijn kleuterjaren heb leren lezen dankzij dit soort reclame-uitingen langs de grote weg en in het centrum van Den Haag en Rotterdam. We gingen in mijn vroegste jeugd zo’n beetje wekelijks met de auto naar mijn opa (van vaders kant) in Den Haag of naar mijn oma (van moeders kant) in het Westlandse Monster en tijdens die ritjes – die voor een kind lang duren – hielden mijn ouders het moreel hoog door mij, met hulp van reclameteksten te leren lezen. Daar zaten ook slogans bij waarvan ik de grap destijds nog niet écht begreep, zoals ‘Haal Henkes in Huis’ en ‘De Wijde Wereld van de Weduwe.’ Dat laatste ging over Van Nelle-tabak, maar wist ik veel.
Mede dankzij ‘Heerlijk Helder Heineken’, ‘Philips (Tóch beter’), Chief Whip (‘Op ieders lip!’) Persil, Unox, Rang, Bols (‘Zeer Oude Genever… elken dag één glaasje!’) én niet te vergeten Joris Driepinter (‘Ik drink Melk. Jij ook?’) werd ik met de week leesvaardiger.
De geschiedenis herhaalde zich later met mijn eigen kinderen achterin de auto. Ontwaarden mijn zoon en dochter, hoog op die Zwijndrechtse flat, die neonletters van Van Leeuwen, dan wisten ze dat we bijna thuis waren. Over die hele grote gele ‘M’ (de ultieme ‘aanstichter’ van kindergejengel) aan de andere kant van de A16, zullen we het maar even niet hebben.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s