Politici dienen we altíjd netjes te verwelkomen


Premier Mark Rutte komt zondag naar Dordrecht om hier – ik vermoed onder het toeziend oog van Johan en Cornelis – de VVD-campagne voor de komende Provinciale Statenverkiezingen af te trappen. Wat u daar ook van mag vinden en los ook van uw of mijn politieke voorkeur, de keuze voor Dordt lijkt me vanuit VVD-oogpunt, niet geheel en al onlogisch, gezien de recente uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. De VVD boekte hier vorig jaar weliswaar een minieme winst, maar bleef met 13,2 procent de partij met de grootste aanhang op dit eiland. Bij de landelijke verkiezingen in 2021 boekten de liberalen in Dordt eveneens winst (van ruim 18 naar ruim 20 procent) en peilingen van het actualiteitenprogramma EenVandaag wijzen, ook bij de komende verkiezingen, op VVD-succes in de provincie waar wij als stad en regio deel van uitmaken.
Op de Facebookpagina van het AD (met daarop de aankondiging van Ruttes ‘Dordtse’ aftrap) bespeur ik veel vijandigheid. Dat is op zich niet verboden natuurlijk, maar ik tref onder dat bericht  helaas ook wat beschamende, ja zelfs bedreigende teksten op, waaronder ‘We gaan eieren gooien’ en ‘Ik kom hem even de huid vol schelden.’ Dat zal in de praktijk ongetwijfeld allemaal niet zo’n vaart lopen (Facebook is nu eenmaal het favoriete ‘trapveldje’ van gefrustreerde tiepjes, die nu eenmaalérgens hun onmacht moeten etaleren) maar het doet allemaal wél wat middeleeuws aan.
Voordat u nu ook ordinair op mijn column over Rutte’s bezoek begint te fulmineren… in deze stad, waarvan je zou kunnen stellen dat de vrijheid van meningsuiting er (eerste Vrije Statenvergadering) ‘geboren’ of op z’n minst ‘geconcipeerd’ is, stellen wij ons gastvrij op naar élke politicus.
En hoewel ik – zij het geenszins radeloos, redeloos of reddeloos – geen traan zal laten om een toekomstig Rutteloos kabinet (ik hoop dat hij binnenkort zijn conclusies zal trekken uit het Groningen-debacle) wens ik hem een plezierige en veilige dag in onze ‘stad van de democratie’ toe.

PS. Het bezoek heeft inmiddels plaatsgevonden en er deden zich geen incidenten voor.

Advertentie

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s