Over ‘poten in de klei’ en ‘hoofden in de wolken’


Ik heb wel eens vaker geprobeerd om na een Provinciale verkiezing iets van een rekenkundige vertaalslag te maken naar Dordt. Dat was nagenoeg onmogelijk natuurlijk, alleen al vanwege het simpele feit dat je op provinciale en gemeentelijke stembiljetten – behoudens de ‘usual suspects’ – vaak volledig verschillende keuzemogelijkheden aantreft. Vier jaar geleden ben ik daar dan ook mee gestopt, hetgeen veel, zo niet alles te maken had met die enorme winst die Forum voor Democratie destijds in de provincies boekte. Die politieke aardverschuiving was immers simpelweg onvertaalbaar naar welke gemeente dan ook aangezien deze partij destijds nog in geen enkele Drechtstedelijke gemeenteraad vertegenwoordigd was. En nu wil ik zéker geen inhoudelijke vergelijking maken tussen de grote winnaar van de Statenverkiezingen BBB en het destijds ongeveer even populaire Forum want dat zou oprecht beledigend zijn richting de protestbeweging van ‘Sweet Caroline’ waar het gezonde boerenverstand volgens mij wel degelijk de boventoon voert. Het is een gevalletje ‘poten in de klei’ afzetten tegen ‘hoofden in de wolken’ en da’s toch echt wezenlijk verschillend.
Met Forum, uiteindelijk – dat ziet blijkbaar nu zelfs de luie en slecht geïnformeerde kiezer wel in – gewoon niets meer of minder dan een mallotenclub, is het slecht afgelopen… voor BBB zie ik wel degelijk toekomst, al heeft de partij haar monsterzege natuurlijk (net als eerder Pim, Geert en Thierry en lokaal Piet) overwegend te danken aan een goeddeels gefrustreerd electoraat, dat bij een volgende verkiezing ongetwijfeld wel weer een nieuwe Messias op een hoopvol sokkeltje hijst.
Ook in Dordt boekte BBB (met ruim 11 procent van de stemmen) electoraal succes. Feit is echter dat de VVD hier nauwelijks verloor (dus de grootste blijft) en dat de voornaamste coalitiepartner GroenLinks hier zelfs een procentje won. De twee andere coalitiegenoten, CDA en CU hielden in Dordt de schade relatief beperkt, waardoor de onderlinge politieke verhoudingen op dit eiland in mijn optiek vooralsnog  niet serieus op scherp komen te staan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s