Spraakgestuurd rapporteren kan ‘winst’ opleveren


Het Parkhuis, en Het Spectrum uit Dordrecht én de Zwijndrechte Swinhove Groep gaan hun krachten bundelen en de grote vraag is dan natuurlijk: hoe gaat dit uitpakken? Ik bedoel… aan fusies in de zorg kleven nu eenmaal altijd voor- en nadelen. Een nadeel kán bijvoorbeeld zijn dat het allemaal wat ál te grootschalig en daardoor ook onpersoonlijker en zelfs ‘fabrieksmatig’ wordt. Tevens moet je zien te voorkomen dat er een (niet zelden geldverslindende) extra ‘laag’ aan middle-managers ontstaat. Voordeel is natuurlijk dat je meer kunt inzetten op innovatieve maatregelen die de efficiency bevorderen. Ik was dan ook blij te lezen dat de samenwerkende zorginstellingen nu al druk in de weer zijn met de mogelijke implementatie van zogeheten ‘spraakgestuurd rapporteren.’ Bij mij ging er, bij het lezen van dit woord, direct een lampje branden omdat ik onlangs, in opdracht van een onderzoeksbureau, een artikel herschreef (het moest naar Jip-en-Janneke-taal) over dit momenteel nog in ontwikkeling zijnde systeem, waarmee in sommige landen (ja, óók in Nederland) al druk geëxperimenteerd wordt.
Maar wat is dat dan precies… spraakgestuurd rapporteren? Eigenlijk is het – in theorie althans – een bést simpel idee; elke dag weer zijn zorgmedewerkers veel tijd kwijt aan administratieve rompslomp, zoals het documenteren van hun werkzaamheden (handelingen, bevindingen, medicijnverstrekkingen etc.). De tijd die daaraan besteed wordt gaat helaas vaak ten koste van de ‘handen aan het bed’, zeg maar. Met hulp van speciale software kunnen zorgmedewerkers hun rapportages in de nabije toekomst gewoon inspreken en middels een geavanceerd spraak-naar-tekst-programma wordt een en ander dan als het ware automatisch in het patiëntendossier ‘opgenomen.’ En ja, er zitten nu nog behoorlijk wat foutmarges in dit soort systemen. Die moeten er uit natuurlijk, maar de tijdwinst die hiermee geboekt kan worden komt uiteindelijk – da’s althans de bedoeling – ten goede aan de zorgtijd en -kwaliteit.
Prima initiatief dus van die nieuwe fusieclub om hiermee aan de slag te willen gaan.

Advertentie

Eén reactie

  1. Mooi initiatief. Hopelijk raken de kinderziektes er snel uit. Mijn professionele ervaring met geautomatiseerde processen en chatbots brachten me vaak nog verder van huis. Misschien behoor ik tot de unlucky few.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s