Ik word soms wat somber van het Statenplein


Tja, het Statenplein… dat is al jaren een eh… moeilijk plein. Ooit in Dordrecht bestempeld en bestemd als evenementenplein, maar evenementen kunnen hier nauwelijks plaats vinden omdat er op vrijdag en zaterdag markt is. En voordat u nou op me begint te mopperen… ik ben dol op de markt en ik kom er ook graag. Alleen staat die markt dus op het evenementenplein en dus is het evenementenplein uiteindelijk niet écht een evenementenplein. Ik zeg dus niet dat de markt daar weg moet, maar als je het Statenplein écht een nieuw (lees aangenamer, groener, gezelliger) smoelwerk wil geven én je wil er weer écht een evenementenplein van maken zal er tóch een oplossing moeten worden gevonden. Trouwens, los van die markt is het Statenplein uiteindelijk gewoon een lelijk plein… véél te stenig, zeg maar, met aan één kant wat mooie oud-Hollandse gebouwtjes (die daar overigs grotendeels pas later naartoe ‘verhuisd’ zijn), verder wat ‘seventies-woningen’ aan één kant en een lelijk beschilderde ratjetoe aan gesteente boven de winkeltjes en broodjeszaken aan de andere kant. En dan is er ook nog die woontoren die eigenlijk te laag is om woontoren te heten en die qua uiterlijk nauwelijks ‘rapport’ met de binnenstad heeft. Kortom, het Statenplein is nou niet bepaald een lust voor het oog. Op winterse natte dinsdagen word ik er altijd een tikkie treurig van, maar eh… dat kan aan mij liggen natuurlijk, want dat heb ik ook met de Sarisgang en het Achterom. Laat ik het zó zeggen: als ik mensen een rondleiding door de stad geef vermijd ik deze plekken altijd zorgvuldig.
Enfin… goed dat hier nu eindelijk eens écht serieus over wordt nagedacht, al is die anderhalve miljoen aan Rijkssubsidie die hier nu voor klaar ligt een lachertje; een serieuze metamorfose van het Statenplein (en omgeving) gaat immers toch al gauw een miljoentje of vijftig kosten. Maar eh… dan héb je ook wat.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s