Gratis parkeren wordt overál een schaars goed…


Het waterbed dat betaald parkeren heet, klotst in een gestaag tempo over het eiland en ‘de grens van gratis’ schuift steeds verder op. In de Sterrenburgse Regenboogstraat, waar ik een groot deel van mijn jeugd doorbracht, beschikte hooguit de helft van de bewoners over een auto en dus was er aanvankelijk parkeerruimte in overvloed en was het op straat heerlijk voetballen. Soms was er een buurman die bang was dat er een balletje op zijn autodak terecht zou komen, maar dan parkeerde hij zijn heilige koetje, al dan niet mopperend. gewoon iets verderop. In de jaren dat wij als gezin in Sterrenburg woonden haalden mijn moeder en twee van mijn broers (in militaire dienst) hun rijbewijs en dus stonden er op enig moment vier auto’s rondom ons hoekhuis. Er was echter één verschil met nu; de jongeren van toen woonden niet lang bij hun ouders, want de huizenmarkt was volledig ‘open’ en mijn generatie vond relatief makkelijk een betaalbaar ‘eigen’ huisje, zo rond het 21-ste levensjaar. Voor jongeren van vandaag is dat anders; ik zie om me heen dat ‘onze’ kinderen (ik bedoel de kinderen van mijn generatie dus), inmiddels wél werkend en in het bezit van een rijbewijs, noodgedwongen veel  langer in ‘Hotel Mama’ wonen, hetgeen in de praktijk betekent dat drie tot vier auto’s per eengezinswoning in de buitenwijken vandaag de dag al lang niet uitzonderlijk meer is. De buitenwijk Sterrenburg is dus al een tijdje gestaag aan het ‘verblikken.’ Toegegeven… dat genoemde waterbed (klotsend vanuit de binnenstad) komt vooralsnog niet veel verder dan Reeland en Krispijn, maar vanuit het ziekenhuis (waar personeel begrijpelijk naar gratis plekjes in de buurt zoekt) is inmiddels wél een nieuwe ‘klotsgolf’ ontstaan. En dat dus in een wijk waar gratis parkeerruimte zo langzamerhand een schaars goed aan het worden is. De invoering van een ‘klotsbestendig’ vergunningsstelsel voor álle Dordtenaren lijkt me voor de toekomst dan ook onontkoombaar.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s