Drie ton voor zó’n topstuk is een ‘no-brainer’


Ik vind het een koopje… drie lousy tonnetjes voor een schilderij van wereldklasse; een schilderij van internationale allure en een schilderij ook dat zich op den duur als het ware vanzelf gaat terugverdienen. Waarover ik het heb? Over een zogeheten perspectiefstuk uit het jaar 1662 van de wereldvermaarde Dordtse schilder (en tevens Rembrandtleerling) Samuel van Hoogstraten. Dit werk, getiteld Lezende jongeman in een Renaissancepaleis wordt door de huidige eigenaar van het schilderij als het ware aan het Dordrechts Museum ‘gegund’ voor een prijs die ongeveer tussen de twee en de drie miljoen euro zal liggen. Dat ‘gunnen’ is in de internationale museumwereld overigens niet ongebruikelijk omdat kenners, werkzaam in de museumwereld, immers weten dat dit unieke werk een perfecte aanvulling is op de collectie van het Dordrechts Museum.
Een groot deel van het aankoopbedrag (in ieder geval acht ton) zal vermoedelijk worden ‘neergeteld’ door twee speciaal daarvoor bestemde fondsen (het Nationaal Aankoopfonds en het Mondriaanfonds) en het is de bedoeling dat er ook nog andere geldschieters (bedrijfsvrienden, Dordrechts Museum? Andere fondsen en sponsors?) een steentje gaan bijdragen. Daarover wordt ‘achter de schermen’  momenteel druk onderhandeld neem ik aan. Het college heeft nu aangegeven drie ton te willen bijdragen om deze aankoop te helpen rond maken en dat vind ik niet alleen een mooi initiatief, maar ook een verstandige investering. Feit is echter dat de gemeenteraad hierover het laatste woord zal hebben en zo hóórt dat natuurlijk ook. Ik hoop van harte dat de raad hierin méé gaat. Waarom? Omdat het Dordrechts Museum en dus ook de stad uiteindelijk immers vooral zullen profiteren van een nóg sterkere collectie die, als gevolg van deze aankoop, zowel nationaal als internationaal, méér aantrekkingskracht zal genereren.
Overigens zal die eventuele ‘gemeentelijke bijdrage’ uiteindelijk zelfs nóg lager uitvallen aangezien het museum belooft de helft van dat bedrag op den duur weer terug te betalen. Wat mij betreft is deze investering een ‘no-brainer’ dus.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s