Een ‘soap’ rond een vogelnest in de Biesbosch…


Je zou de Rijdende Rechter er bij willen halen, maar eh… je mag er niet mee bemoeien natuurlijk, want de natuur moet zijn loop hebben. Het houdt me wél bezig… dat nestdrama in de Biesbosch. Nu heb ik Goeie Tijden Slechte Tijden, behoudens een incidenteel zapmomentje, nog nooit gezien, maar feit is dat het grote drama in die hoge boom nauwelijks voor een soapserie onderdoet.
Wat is er aan de hand? Ik zal het u uitleggen: al een jaartje of zeven achtereen komt ‘ie (vanuit Duitsland, geloof ik) zo’n beetje elke lente naar de Biesbosch. Daar heeft ‘ie immers, lang geleden al, samen met zijn (Britse?) geliefde een nest gebouwd op veilige hoogte in een voedingsrijke en rustige omgeving. Ik heb het hier over de visarend die, naast de bever (en sinds kort ook de otter) zo’n beetje het levende uithangbord van de Biesbosch geworden is. Boswachters turen zo tegen de lente altijd weken achtereen met hoopvolle blik door hun verrekkijkertjes en áls ‘ie dan uiteindelijk écht gearriveerd is dan geven zij ‘met blijdschap kennis’ van zijn hernieuwde aanwezigheid. Vervolgens is het wachten op mevrouw visarend en de rest laat zich raden, want op een mooie dag liggen er dan hopelijk wat visarend-eieren in het nest. Het ‘verhaal’ kabbelt dan meestal verder met het broeden en uiteindelijk het uitkomen van die eieren, met de eerste nieuwsgierige snavelsnoetjes die daar dan op enig moment uitsteken, met het voederen der kinderen door paps en mams en uiteindelijk natuurlijk met die eerste ‘vliegstapjes’ in die grote boze wereld. Alleen is dat scenario nu behoorlijk in de war geschopt door de een of andere Canadese gans die het nest ‘gekraakt’ heeft en daar ook nog eens een ei in gelegd heeft. En nu is het dus oorlog rondom die boom, tussen die indringer en de rechtmatige eigenaar… te volgen onder het kopje  ‘beleef de lente’ op de website van de vogelbescherming. Aanrader.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s