Toeristen uitmelken, dát is het…


Ik heb er altijd een wat dubbel gevoel bij… bij toeristenbelasting. Wie in Dordt overnacht (als toerist dus) betaalt per nacht zo’n twee euro aan toeslag. Waarom? Tja… geen idee eigenlijk. Ter verdediging zullen gemeentes altijd aanvoeren dat toeristenbelasting een bijdrage is voor gemeentelijke diensten (wegen, riolering) waar toeristen immers ook van profiteren. Ja hoor… onze riolen en wegen slijten als gevolg van al die toeristen schrikbarend snel. Gelooft u dat? Malle smoes dus. En zouden de inkomsten die deze stad jaarlijks aan toeristenbelasting binnen sleept nou nog worden ingezet om hier daadwerkelijk het toerisme te bevorderen, dan kon ik er nog enig begrip voor opbrengen, maar volgens mij is ook dát toch écht niet het geval. Nee, toeristenbelasting is uiteindelijk niets meer of minder is dan een slinkse truc om overnachtende toeristen nog eens wat extra centen uit de zak te kloppen en de inkomsten die daarmee worden gegenereerd worden niet aantoonbaar aangewend om, ik noem maar wat, een historisch lantaarnpaaltje en een brugornamentje te onderhouden of een leuk informatiebordje op te hangen. Het is gewoon een kustmatig toegevoegde belastingknop die we aan onze grote begrotingsmonitor gemonteerd hebben.
In zo’n beetje héél Nederland, ja zelfs in gemeentes waar de enige bezienswaardigheid een van kleur verschietend verkeerslicht is, wordt je als toerist (die tóch al geld komt uitgeven) tegenwoordig nog eens extra uitgemolken met deze belachelijke belastingvorm. Het is ook nog eens lekker makkelijk cashen omdat je de uitvoering van die extra heffing in de schoenen schuift van ‘derden.’ Dat zijn namelijk de uitbaters van hotels, campings en B&B’s en die ondernemers zijn daar, zeer begrijpelijk, niet bepaald senang mee aangezien zij die heffing als het ware op hún factuur moeten zetten en dus in feite hun eigen ‘vraagprijs’ gedwongen moeten ophogen.
Nu ik er zo over nadenk heb ik eigenlijk helemáál geen dubbel gevoel bij toeristenbelasting… het is gewoon geldklopperij.

Advertentie

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s