Een bloemrijk Dordt: is dat een gemeentelijke kerntaak?


flower‘Geen hulp, dan bloemen weg.’ Zo luidde de kop boven een berichtje in de krant van vorige week. Waar gaat het om? Heel simpel… we worden door ons gemeentebestuur keihard voor het blok gezet: als er niet genoeg Dordtenaren zijn die in hun wijk meehelpen met het groenonderhoud verdwijnt al volgende maand een deel van de bloemen en planten uit de stad. We schijnen hierover ook nog een officiële brief in de bus te krijgen. Daarin wordt ons, Dordtenaren dus, gevraagd om voortaan een handje te helpen met het groenonderhoud. Mocht daar niet genoeg respons op komen dan worden de plantjes en bloemetjes weggehaald en moeten we het in Dordt voortaan met louter gras doen.
Ik hou daar een beetje een dubbel gevoel aan over: aan de ene kant begrijp ik best wel dat we in moeizame tijden leven, waarin hier en daar stevig aan de financiële noodrem moet worden getrokken. Ook ben ik, als het er op aan komt, zeker niet te beroerd om in mijn buurtje (er staan bloemetjes op het Vrieseplein) zo nu en dan de gieter of de snoeischaar tevoorschijn te halen. Maar aan de andere kant leefde ik toch écht in de veronderstelling dat we met z’n allen toch belasting betalen voor het groenonderhoud in Dordrecht. Niet alleen het ‘bijhouden’ maar ook het opsieren van deze stad was en is, volgens mij, toch echt een gemeentelijke taak? Of heb ik het mis? Op dit moment is ons kersverse wethoudersteam druk bezig een zogeheten coalitieakkoord op te stellen en één van de vragen die daarbij wordt opgeworpen is: wat zijn eigenlijk gemeentelijke kerntaken? Kijk, dat een gemeentebestuur, middels belastinggeld gefinancierd door de burger, verantwoordelijk is voor de aanleg en het onderhoud van wegen en riolering lijkt me nou niet echt een discussiepunt. Maar hoe zit dat met ‘ons’ groen? Zijn bloemloze grasperkjes ‘groen’ genoeg? Persoonlijk ben ik altijd wel blij met die plantenbakjes en die fraai opkomende gemeentenarcisjes op die groenstrook van de Oranjelaan. Daar krijg ik altijd zo’n heerlijk lentegevoel van. Ik ben benieuwd naar úw mening en kom er dan graag op terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s