Gelukkig kan ik nog ouderwets boos worden…


angry,,Waarom wilde u eigenlijk journalist worden?’’, vroeg onlangs een 11-jarig jongetje me tijdens een interview voor zijn schoolkrant. Ik aarzelde kennelijk te lang met mijn antwoord en hij doorbrak mijn denkpauze wat pinnig met de vervolgvraag: ,,Waarom moet u daar nou zo lang over nadenken?’’ Dat ventje komt er wel, dacht ik nog, want ik vroeg me oprecht af of mijn drijfveren van toen vandaag nog altijd van kracht zijn. Ik was misschien een jaartje ouder dan deze scholier toen ik zeker wist dat ik dit vak in wilde. Dat had in eerste instantie iets met romantiek en drang naar avontuur te maken (ik vond Lou Grant een prachtige tv-serie) en later, op de middelbare school, was ik vooral een vreselijk nieuwsgierig en eigenwijs gozertje dat héél slecht tegen onrecht kon. Nog altijd heb ik daar moeite mee en vooral ook met bestuurlijke arrogantie en minachting van de burger en dus werd ik ouderwets boos toen ik dat artikel in mijn krant las over de financiële chaos bij de voormalige GGD, die tegenwoordig door het leven gaat als de Dienst Gezondheid en Jeugd. Bestuurders en politici gaan rollebollend over straat en niemand kan of wil uitleggen waarom het hier zo’n organisatorische klerezooi is met als gevolg dat kostbare belastingcenten (we hebben het hier over miljoenen) al sinds jaar en dag in een groot zwart gat verdwijnen. Voor onkunde heb ik nog wel een beetje begrip (‘You can’t fix stupid’) maar onwil en arrogantie maken me (gelukkig) nog altijd woest. Directeur Nico van de Poel, inmiddels op non-actief gesteld, WIL niet reageren (Mooie afvloeiingsregeling beloofd?), de nu verantwoordelijke wethouder Karin Lambrechts KAN niet reageren (want net begonnen) en haar voorganger, oud-wethouder Harry Wagemakers verklaart dat ‘het probleem tè complex is om uit te leggen.’’ Tot overmaat van ramp wijzen gemeenteraadsleden uit alle ‘Drechtse’ dorpen en steden met beschuldigende vingers naar de verantwoordelijke bestuurders (wethouders dus) terwijl het toch juist hún wettelijke taak is om die bestuurders, namens ons, te controleren. Tja, hoe leg je zoiets nou uit aan een 11-jarige journalist in spé? ,,Wil je nog cola?’’ vroeg ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s