Toeristentaks in Papendrecht… da’s pas humor


papecitytouristWoont u in Papendrecht en u ziet een toerist, haal dan niet in, blijf rechts rijden en bel de politie. Vermoedelijk is de persoon in kwestie ernstig in de war en mogelijk verdwaald in een zoektocht naar Kinderdijkse molens of Dordtse monumenten.
Nu is er helemaal niks mis met Papendrecht, maar een toeristenattractie kun je die gemeente zeker niet noemen. Het mooiste dat het erwtenpellersdorp te bieden heeft is het uitzicht op de Dordtse skyline, maar om nou te zeggen dat toeristen daar massaal op af komen om eens lekker over het Aviolandapad te gaan wandelen? Nee… Blafmans en ik komen er vaak, maar hebben er nog nooit een toerist waargenomen. De laatste ‘toerist’ in Papendrecht is gesignaleerd in 1972, maar dat bleek om een hardhorende hardloper te gaan die op Papendal moest zijn. Ik moest dan ook even een verschoning aantrekken toen ik las dat de gemeente Papendrecht voornemens is om toeristenbelasting te gaan heffen en ik kon wederom een schone onderbroek gaan zoeken toen ik ontdekte dat dit bedrag voor het overgrote deel gaat worden opgehoest door mensen die in het enige hotel van Papendrecht overnachten, namelijk het Apollohotel. Daar slapen zelden toeristen, want dit hotel is overwegend gevuld met ‘zakelijke overnachters’ die, wegens werkzaamheden of vergaderingen, even bij Fokker of Boskalis moeten zijn. Kortom die voorgenomen Papendrechtse toeristentaks is gewoon bedacht om gaatjes in de begroting dicht te kitten. Daan van der Vorm, eigenaar van het Apollohotel, mag het straks allemaal gaan uitleggen aan zijn gasten. Nu zullen die niet schrikken van dat eurootje (of twee) bovenop hun toch al declarabele rekening, maar het heeft wel iets potsierlijks dat de enige echte Papendrechtse inner van toeristenbelasting de baas van een zakenhotel is. Niet voor niets betitelt hij deze gemeentelijke kutsmoes dan ook als ‘Daanbelasting.’
Dát Papendrecht met boerenbedrog een lousy 12.000 euro wil binnenslepen vind ik nou ook weer geen ramp hoor, maar noteer dat dan straks wel even eerlijk in de bijsluiter als het voorstel in de gemeenteraad is afgehamerd. Ligt er misschien nog ergens een stempeltje met een melkkoetje erop in een bureaula?

2 reacties

  1. Is het geen beter idee, om toeristen een beloning te geven als ze Papendrecht bezoeken? Is toch niet erg gastvrij om je gasten te laten betalen en dat terwijl er al zo weinig te zien is voor toeristen. Of het moeten de leuke bewoners van Papendrecht zijn, want daar zijn natuurlijk wel bezienswaardigheden tussen 😉 .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s