Wie gaat straks ‘het gat van V&D’ opvullen?


V&D 1967
Ik kan het me nog niet echt voorstellen, dat er straks wellicht géén V&D meer zit in dat gezichtsbepalende gebouw tussen het Scheffersplein en de Statenplaats. En wat dan? Een doorstart van La Place of een mega-Action met appartementen op de bovenverdieping? Een stadshotel misschien, een Dordtse Bijenkorf, een Dordtse markthal, een Dordtse Eetfabriek? Het lijkt me allemaal even onhaalbaar. In de directiekamer van Primark zullen ze zich vast wel even achter de oren gekrabd hebben: ,,Hadden we dat nou eerder geweten, dan hadden we ons een peperdure verbouwing kunnen besparen.’’
Maar wat dan wel? Bioscopen hebben we straks wel genoeg en een regiotheater is, sinds de verbouwing van Kunstmin en de komst van het (nu weliswaar noodlijdende) Energiehuis eveneens een achterhaalde optie. Ik vrees dat we, bij het definitieve verscheiden van V&D, een jaartje of wat met z’n allen tegen een kolossaal leegstaand pand aan gaan zitten kijken en ook al ben ik inmiddels wel gewend geraakt aan een binnenstedelijk leegstandje of tig, ik zie daar toch ernstig tegen op. V&D hoort bij Dordt, als ‘Aai’ bij de Beurs, als Johan, Cornelis (én Xuan) bij de Visbrug en als die gouden os op de bieb. Ik heb me er als kind vaak staan vergapen aan die musicerende aapjes (waar gaan die naar toe?) en ik heb er meerdere zomers als vakantiekracht gewerkt, ik kocht er ooit mijn tentje voor mijn allereerste NBBS-tienertoer, ik gaf er mijn eerste loontje (bij dit dagblad) uit om mijn eerste huurhuisje in te richten, ik snuffelde er vaak en graag in de koopjeskelder (waar was die ineens gebleven?) en meermalen heb ik tekst en uitleg moeten verschaffen aan Britse toeristen die onbedaarlijk in de lach schoten om die twee grote letters die je in het Verenigd Koninkrijk nog altijd aantreft boven ‘VD clinics’ waar je moet zijn als je een geslachtsziekte, ofwel een ‘Venereal Disease’ hebt opgelopen.
Hoe dan ook, ik mis V&D nu al, hoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik er de laatste jaren alleen nog maar op natte dagen binnen stapte, om niet al te verregend bij mijn stamkroeg aan de Groenmarkt te komen.

Afbeelding: Vroom & Dreesmann in 1967. De foto is genomen vanaf het Statenplein, dat destijds dienst deed als parkeerplaats.

2 reacties

  1. Laten we hopen dat er een doorstart mogelijk is. En anders moet het misschien zo zijn. Wat het zal worden is nu moeilijk te voorspellen. Misschien iets voor onze politiek, dan kunnen ze dat fooi lelijke gebouw aan de Spuiboulevard verlaten en overlaten aan project ontwikkelaars. Om er tenslotte mooie stads appartementen voor in de plaats te laten maken. Alhoewel is er voor iedereen wel een raampje om naar buiten te kijken? Want wie wil per slot van rekening niet heel de dag naar Ary Scheffer kijken? Of de Twentse bank of andere bijzondere optrekjes. Maak er ook gelijk een politiek café in. Kortom zomaar wat ideeën die me te binnen schieten en zo zullen er nog plenty zijn.
    Ik zal in ieder geval nooit vergeten dat ik ooit in de jaren 80, ook als vakantiekracht, de viskar met haringen naar buiten mocht rijden, voordat de vlag ten top werd gehesen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s