Brulplein


vriesepleinEven geen junken en drinkebroers… even geen bankslapers, geen vechtpartijtjes, geen eurobietsers en gevelpissers. Het voelt als een verdiende adempauze voor de inmiddels murwgeslagen omwonenden.
Waar die ‘brulboeien’ nu uithangen? Geen idee en eerlijk gezegd hóef ik het ook even niet te weten, want maar al te graag ruil ik de herrie van de schreeuwende zelfkant, al is het maar voor een paar weken, in voor de herrie van stratenmakers en andere bouwvakkers. Het Vrieseplein ligt momenteel volledig open: die mooie grote ouwe bomen, wier opkruipende wortels het plein tot een waar struikelplein maakten zijn, maanden geleden al, verwijderd, maar er komen frisse boompjes voor in de plaats. Ook worden er nieuwe straattegels gelegd in een fraai patroontje, dat ontworpen is door de Dordtse beeldend kunstenaar Katinka van Haren. Hopelijk gaat deze herbestrating wél in één keer goed; ‘remember’ Scheffersplein, Wijnstraat, Visstraat en tegeltjestunnel? Verder komt er een grote lichtmast in het midden (die schijnt er vroeger ook gestaan te hebben) en kun je straks als fietser niet meer dwars over het plein fietsen omdat er een soort binnenvierkant met groenstrookjes wordt aangelegd. Op de gemeentelijke website staat een foto van hoe het in potentie leukste plein van Dordt er straks uit komt te zien en daarop zie ik dat ook de bankjes terugkomen. Nu ben ik dol op stadsbankjes, maar bij bankjes op het Vrieseplein heb ik gemengde gevoelens. De afgelopen, pak hem beet, tien, vijftien jaar, werden die zelden of nooit gebruikt door die mensen voor wie dit soort bankjes eigenlijk bedoeld zijn: voor buurtbewoners en (niet dronken) binnenstadsbezoekers.
Maar dat kón niet, want het Vriesepleinmeubilair wordt al jaren bijna volcontinu in bezit genomen (en het afgelopen jaar ook regelmatig overdag beslapen) door brullende en brallende klantjes van Yulius en het Leger des Heils. Het Vrieseplein ouwe stijl was verworden tot de ultieme openluchtwachtkamer van deze (overigens onontbeerlijke) instanties. Wat mij betreft… en ik weet dat veel buurtbewoners daar hetzelfde over denken… mag het Vrieseplein 2.0 best een bankloos plein worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s