Hoe gaat het intussen met Hanneken?


Even wat eh… Hanneken-nieuws tussendoor. Weet u het nog? Het is alweer een jaar of acht geleden (tempus fugit) dat ik voor het eerst schreef over dat plan van de Dordtse kunstenaar Gerhard Lentink om op de kop van Stadswerven een imposant kunstwerk ‘neer te zetten’, dat als het ware een iconisch begroetingspunt van Dordt moet worden. Het beeld stelt een vrouw voor (Hanneken van Dordrecht) met in haar handen een schaal die, als personificatie van de stad, een offer brengt aan de rivier. Ik vond het destijds en vind het nog altijd een prima plan. Sowieso vind ik het werk van Lentink prachtig, maar verder vind ik ook dat deze stad – dát schreef ik al vaker – best een iconisch herkenningspunt, kan gebruiken. Zoiets doet namelijk wonderen voor je naamsbekendheid, zoals je bij Manneken Pis aan Brussel, bij de Eiffeltoren aan Parijs en bij het Vrijheidsbeeld aan New York denkt.
Een schaalmodel van Hanneken is momenteel te bewonderen in de Kunstkerk, een gebouw dat trouwens op zich al een bezoek waard is vanwege die spectaculaire ‘achtergevel’ die daar in de nazomer van het vorig jaar geplaatst is. Maar even terug naar Hanneken: het oorspronkelijke idee was om dit werk geplaatst te krijgen op dat hoekje bij Stadswerven, maar dát kon niet vanwege radarverstoringen voor de scheepvaart. Daar heb ik nog altijd zo mijn vraagtekens bij, maar inmiddels heeft Lentink zich neergelegd bij een eventueel alternatieve locatie, namelijk het Wantij bij Kinepolis, al heb ik zo het vermoeden dat hij, net als deze columnist, diep van binnen, niet helemáál gelukkig is met  deze ‘polderoplossing.’ 
Inmiddels heeft een  stichting (de Stichting Hanneken) zich ontfermd over het proces (inclusief kostenplaatje) naar de realisatie van Hanneken. Ook heb ik begrepen dat het college zich afgelopen week uitvoerig over het Hanneken-plan en die (sorry hoor) B-locatie gebogen heeft. Benieuwd naar de uitkomst hiervan.

Advertentie

Eén reactie

  1. Hanneken is in de middeleeuwen geen vrouwennaam en het beeld stelde in de 16e eeuw dan ook geen vrouw maar een man voor. Dat Dordtenaren die naam aan het door Gerhard als vrouw bedoelde kunstwerk geven is typerend voor de eigenwijze en onwetende houding van de gemiddelde Dordtenaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s